top of page

Ingen läxhjäp i Stordammen på måndag

09/18/16

MÃ¥ndagen den 19:e september har Stordammens skola andra planer för sina elever än läxhjälp. 

Please reload

Läxhjälpen

​

 

Genom läxläsningen träffas universitetsstudenter och högstadieungdomar efter skoltid för att läsa läxor. Eleverna får hjälp med sitt skolarbete samtidigt som det blir ett möte med högskolevärlden. Studenterna får pedagogisk erfarenhet, gemenskap och ett möte med verkligheten. Målet med läxhjälpen är inte att alla elever ska studera på högskola, men att inspirera och väcka tankar kring högre studier. 

 

Läxläsningen startades av studenter vid Uppsala universitet 2001 på Gottsundaskolan och har sedan 2004 varit en del av ESMeraldas verksamhet. Syftet med läxläsningsprojektet är tvådelat. Att hjälpa eleverna i årskurs 7-9 med läxorna hjälper dem att förbättra sina betyg och ökar därmed deras valmöjligheter inför gymnasiet. Men det ger dem också en naturlig kontakt med universitets- och högskolevärlden då läxhjälparna alla är studenter
vid Uppsala universitet, något som kan väcka intresse för högre studier. På detta sätt får eleverna också möjligheten att ställa frågor om vad det innebär att studera på högre nivå och vilka fördelar det ger senare i livet. Det ger också studenterna möjligheten att bryta fördomar eleverna ibland har om högre studier och avdramatiserar på detta sätt något som upplevs som alldeles för svårt eller ouppnåeligt för många ungdomar.

 

Utvärderingar av projektet visar att projektet är mycket uppskattat av både elever och studenter. Elever tycker att studenterna har annorlunda kunskaper än lärarna, vilket de uppskattar och de tycker att det är roligt att få träffa studenter. Studenter i sin tur tycker att det är otroligt givande att hjälpa elever med läxorna och tycker ofta läxhjälpen ger dem insikter om sin egen kunskapsbas och inlärning. Även skolorna uppskattar projektet och är tacksamma över att ESMeralda erbjuder läxhjälp till deras elever. Varje vecka hjälper vi ca 40 elever på fyra olika grundskolor i Uppsala kommun med läxorna.

 

Läxhjälpen finns på följande tider och platser varje vecka utom under lovveckor eller lovdagar:

 

Gränbyskolan– onsdagar mellan 15:30 – 17:30

Stordammens skola – måndagar mellan 15:30-17:30

Valsätraskolan – tisdagar mellan 17:00 – 19:00

Gottsundaskolan – onsdagar mellan 17:00 – 19:00

​

 

Läxläsningen bemannas av studenter med olika ansvarsgrad. Varje skola där vi erbjuder läxhjälp har minst en projektledare som ansvarar för att låsa upp lokalerna, ta närvaro och att para ihop elever med studenter som har de kunskaper som behövs för att hjälpa just den eleven med läxorna. För att garantera att det finns tillräckligt många studenter på plats vid läxläsningen arvoderas så kallade läxvärdar, vilka förbinder sig att vara med på minst 80 % av läxläsningstillfällena. Projektledarna och läxvärdarna får ett arvode i slutet av terminen.

 

Studenter som varken är projektledare eller läxvärdar kallas läxhjälpare och får inget arvode, de bestämmer själva hur ofta de vill engagera sig och på vilken skola de vill engagera sig. Alla engagerade har rätt att få ett intyg på sitt engagemang av ESMeralda. ESMeralda ersätter också samtliga studenter för bussresan fram och tillbaka enligt den billigaste taxan och bjuder på frukt under läxläsningen.

 

 Projektledare och läxvärdar arvoderas terminsvis och posterna utlyses här på hemsidan under fliken "lediga uppdrag", på Facebook, Twitter samt på Uppsala studentkårs hemsida.


Kontakta ESMeraldas verksamhetsledare på: esmeralda(a)us.uu.se om du har frågor om uppdragen eller verksamheten!

Läxhjälpsvolontär med elev.

"Den [läxhjälpen] har hjälpt mig, jag gillar det."

Flicka , åk 8

Valsätraskolan

"Att man får hjälp när man behöver."

Pojke, åk 7

Valsätra

Det som är bra med läxhjälpen är att man får den hjälp man behöver.

Flicka, gymnasiets första år

Uppsala

Please reload

bottom of page